Blog Layout

Wat is permacultuur echt?

Anatole Franck

Het is niet verwonderlijk dat de ecologische moestuinen en voedselbossen van de permacultuur zo bekend zijn geworden. Een moestuin is leuk, goedkoop, gemakkelijk te beginnen, en kan veel CO2-uitstoot verminderen.  Toch dat is minder dan 10% van het geheel. Permacultuur biedt een nieuwe visie van de mensheid in zijn omgeving. Hier ontdek je waar het echt om draait.


Permacultuur kan de grootste problemen van de mensheid oplossen zonder ons comfort daarvoor hoeft te wijken.  Denk bijvoorbeeld aan de klimaat en biodiversiteitscrisis, vervuiling in al haar vormen, sociale ongelijkheden, welzijn, gezondheid, economische crisissen… Het is al lang bewezen door vele enthousiasten.


De permacultuurgemeenschap inspireert al bijna een halve eeuw verschillende domeinen. In Australië en andere landen is het bijna vanzelfsprekend geworden. In Europa wordt er ook veel over gesproken. Dat is maar goed ook, want wereldwijd maken we op grote schaal woestijnen, van Vlaanderen en Frankrijk tot Spanje, Griekenland, de Verenigde Staten van Amerika, Afrika en China.

De definitie van permacultuur design

permacultuur design pereniah Sector

Permacultuur design is een systeem om conceptuele, materiële en strategische componenten in een patroon/model samen te voegen om het leven in al haar vormen te ondersteunen.



Permacultuur is een wetenschap, een filosofie, een kunst, een designsysteem om (onder andere) menselijke leefomgevingen te ontwerpen. In het Nederlands en in andere talen wordt het Engels woord “design” gebruikt omdat het meer betekent dan enkel “ontwerpen”. Het betekent ook vooraf plannen/organiseren, vormgeving, patroon…



Bekende voorbeelden van permacultuur-elementen zijn voedselbossen, boslandbouw, ecologische moestuinen met bedekte grond, kruidenspiraal… Dit zijn enkel elementen die worden gebruikt om permacultuur-systemen te maken. De meeste elementen bestonden al voordat Bill Mollison en David Holmgren permacultuur hebben uitgevonden. Uiteraard zijn deze technieken wel geperfectioneerd door hen en de permacultuurnetwerken over de hele wereld.

Wat echt vernieuwend is aan permacultuur?

Geometric structure

Het design gedeelte, samen met het verzamelen van de beste technieken ter wereld en ondersteund door waarden en ethische principes. Daarmee kunnen we duurzame, productieve systemen maken die holistisch (alomvattend) zijn. Er wordt gekeken naar voedselproductie, waterbeheer, energieopslag -en verbruik, afvalbeheer, natuurherstel, CO2-uitstoot… en daarbovenop: het menselijk welzijn. Dat laatste is sociale permacultuur. De specialiteit van David Holmgren. Het is een essentieel deel dat nog te vaak vergeten wordt.



Dankzij design kunnen we een echte duurzame samenleving maken. De mens kan eindelijk met de natuur leven in plaats van tegen de natuur. Respectvol voor zijn buur en de komende generaties. Want we moeten meer produceren dan verbruiken om duurzaam te leven. Met produceren wordt bedoeld de productie van organisch materiaal in al zijn vormen, energie opvangen en opslaan, tijd vrijmaken… en het overschot delen met zijn naasten.

Permacultuur kan echt worden toegepast op ons volledige samenleving.

Hieronder is de permacultuur bloem van David Holmgren.
Deze is een unieke versie, gemaakt door Pereniah.

Permacultuur bloem van David Holmgren door Pereniah

Permacultuur design is dus multidisciplinair en op alle gebieden toepasbaar. Voor een boerderij, landbouwer, bedrijf, park, dorp, stad, gemeenschap, vereniging, privétuin…

Overweeg jij een permacultuur of ecologisch systeem te maken?
Contacteer ons voor een design / ontwerp, advies, aanleg …

3 ethische waarden

  • Zorg voor de aarde: zorgen dat alle levensvormen op aarde kunnen blijven leven.
  • Zorg voor de mens: zorgen dat alle mensen toegang hebben tot de behoeften die nodig zijn voor hun bestaan.
  • Zelf een limiet zetten op de bevolkingsgroei en het consumeren (eerlijk delen): ons eigen vraag naar behoeften beheersen om middelen te bezuinigen en beschikbaar te maken voor de anderen.

12 ontwerpprincipes

  • Observeren en interageren
  • Energie opvangen en opslaan
  • Opbrengst verkrijgen
  • Zelfregulering en terugkoppeling aanvaarden
  • Hernieuwbare bronnen / grondstoffen en diensten gebruik en waarderen
  • Geen afval maken / niet verspillen
  • Ontwerpen van patronen naar details
  • Integreren in plaats van scheiden
  • Klein (schalige) en trage oplossingen gebruiken
  • Diversiteit gebruiken en waarderen
  • Randen gebruiken en het marginale waarderen
  • Verandering creatief beantwoorden en gebruiken

Wat kost een permacultuur project?

Geld groeit aan bomen

Tussen een honderdtal en een paar honderdduizendtal euro. Het hangt allemaal af van het project en elk project is anders. De grootte en de aard van het project heeft een invloed, maar ook de proportie die uitbesteed wordt voor het realiseren van het project, de tijd waarin het volledig operatief moet zijn en veel meer. Voor het design/ontwerp is dat duurder dan bij een conventionele/traditionele manier van doen omdat er meer werk aan is. 



Die extra tijd maakt juist dat het systeem zo goed zal werken. Uiteindelijk is het efficiënter, productiever, CO2-negatief (neemt meer CO2 op dan het uitstoot), tijdbesparend, economisch, ecologisch, ergonomisch, goed voor de biodiversiteit, goed voor het welzijn van de mens en de dieren… Wat hebben we meer nodig?



Het is een rendabele investering en de belangrijkste die jij in je leven zal doen. We spreken in de meeste gevallen van ecolonomie (ecologische investeringen/activiteiten die ook geld besparend zijn).

Stappen van een permacultuur project

  1. De analyse van het project
  2. De observatie en analyse van het domein
  3. Het pre-design
  4. Het design
  5. De aanleg
  6. Het gebruik en onderhoud
  7. Achteraf wordt er ook een evaluatie uitgevoerd en een re-design voor eventuele aanpassingen.

Welke beslissing neem jij?

een weg kiezen

De enige vraag die overblijft is: Wilt jij bij de laatste generatie horen die er nog even van heeft geprofiteerd maar dan aan de gevolgen moet (over)lijden? Of bij degenen die de toekomst van de volgende generaties gered zal hebben en nog goed zal leven?



Wat ga jij doen zodat onze samenleving echt duurzaam wordt? Permacultuur kan je hierbij inspireren. We hoeven niet per se morgen al allemaal zelfvoorzienend te leven. Je kan wel vandaag al een stapje verduurzamen. Thuis, op het werk, bij de hobby, in de politiek… alles telt.



Pereniah kan je helpen bij het realiseren van je droomproject. Sneller en makkelijker dan op je eentje. Zonder het risico om grote ontwerpfouten te maken. Uiteindelijk bespaar jij veel tijd, moeite en geld. Net als bij het ontwerpen en bouwen van een huis.

Samen kunnen we jouw droomproject realiseren! Contacteer ons voor een permacultuur of ecologisch design, advies… Wilt je meer informatie over hoe we werken? Kijk bij “Permacultuur ontwerp”.


Auteur: Anatole Franck

Bronnen: 
“Permaculture: A designers’ manual” – Bill Mollison
“Permaculture: Principles & pathways beyond sustainability” – David Holmgren



Schrijf je in voor de nieuwsbrief om de komende artikels gratis te krijgen en volg ons op sociale media.
Boeiend
e en originele content gegarandeerd!

Share content

Thumbnail Ken goed je bodem
door Anatole Franck 11 apr., 2023
Leer je bodem beter kennen op 10 verschillende manieren om een betere plantenkeuze te maken, een vijver te plaatsen of de evolutie van je grond bij te houden.
door Anatole Franck 20 mrt., 2023
Is permacultuur preppen? Waarom doen we aan zelfvoorziening in permacultuur? Hoe veerkracht opbouwen voor de toekomst? In deze video over permacultuur vertel ik je waarom we proberen zelfvoorzienend te leven in een permacultuur context. Ik vertel je ook hoe je in de stad, zonder tuin ook aan veerkracht kunt winnen. Het gaat voornamelijk over voeding, maar water en energie is natuurlijk ook zeer belangrijk. Je komt er nadien te weten in welke mate een voedselvoorraad niet alleen handig is, maar ook een investering en hoe het werkt. Blijf aandachtig tot het einde, er is een aankondiging die je zou kunnen interesseren! Er bestaan al meerdere goede praktische video's over het maken van een voedselvoorraad, maar zou je willen dat ik er ook een video van maak? Zet het in commentaar op Youtube. Veel kijkplezier Anatole Franck
Permacultuur en chatgpt pereniah
door Anatole Franck 08 mrt., 2023
Is permacultuur, de enige oplossing die we hebben om de huidige en toekomstige crisissen op te lossen, die door het rapport aan de club van Rome werden voorspeld? Hoe kwam ik tot mijn eigen mening? Wat is de mening van ChatGPT hierover? Is er een alternatief aan permacultuur? Zijn we echt in een gevaarlijke situatie terecht gekomen? Kunnen we reken op technologische oplossingen?
Permacultuur in 5 min uitgelegd
door Anatole Franck 10 jan., 2023
Permacultuur in 5 min: kort en duidelijk uitgelegd. Het ontstaan, wat is permacultuur vandaag? Wat kan je ermee doen...
Village
door Anatole Franck 07 sep., 2021
Découvrez ce que la permaculture est réellement
Dessin technique
door Anatole Franck 07 sep., 2021
Les enjeux de la permaculture.
Pereniah intelligent permaculture design
door Anatole Franck 07 sep., 2021
Découvrez qui est Anatole Franck, designer en permaculture de Pereniah.
Pereniah permaculture design
door Anatole Franck 24 feb., 2021
Wie is Anatole Franck, permacultuur designer bij Pereniah? Permacultuur ontwerper in Vlaanderen. Waarom permacultuur?
Meer posts
Share by: