Permacultuur in het kort
Permacultuur (permaculture in het Engels) is vandaag een manier van duurzaam ontwerpen, een levensstijl en een wereldwijd netwerk.
Het is ontstaan tussen 1974 en 1978 in Australië door Bill Mollison en David Holmgren. Ze legden de basis voor de ontwerptechniek, de ethiek en de principes. Daarbij documenteerden ze de duurzaamste (low-tech)technieken om onze samenleving integraal duurzaam te maken op de lange termijn, over meerdere generaties heen. Permacultuur is multidisciplinair.
Het grote publiek kent permacultuur vandaag vooral voor de voedselbossen en het ecologisch tuinieren. In werkelijkheid wordt het gebruikt om duurzame (circulaire) boerderijen, woningen, tuinen, landschappen, gemeenschappen en bedrijven te ontwerpen en creëren.
Het doel is om alle levensvormen in hun geheel te ondersteunen. Zowel de natuur als de mens. Men spreekt dus over het welzijn van de mens, het beheer van water, energie, vervuiling, CO2, biodiversiteit, grondstoffen...
De drie ethische principes zijn:
- Zorg voor de aarde
- Zorg voor de mens
- Zelf een limiet zetten op het consumeren en de overvloed delen
Aan de hand van de bekende gegevens wordt een slim ontwerp gemaakt van het duurzaam en integraal systeem. Zo voorkomen we dat energie en grondstoffen onnodig verspild worden. Een systeem is duurzaam wanneer het meer energie opslaat dan het verbruikt voor het creëren en onderhouden ervan. Deze aanpak lijkt vanzelfsprekend, maar wordt in de praktijk nog vaak over het hoofd gezien.
Permacultuur groepeert verschillende wetenschappelijke hedendaagse disciplines en technieken die wetenschappelijk bewezen werden. Men studeert onder andere ontwerp technieken (permaculture design), natuurlijke patronen, macro en microklimaten, bomen, water, bodem, landschapslezen en plannen, woningen, landbouw, polycultuur, grondwerken, aquacultuur en het organiseren van eco-dorpen.
Vandaag kent permacultuur drie hoofd thema's:
- Praktische permacultuur: voor het ontwerpen van fysieke, duurzame systemen in de natuur (boerderij, woning met tuin, landschap...)
- Sociale permacultuur: voor het organiseren van het menselijke factor (gemeenschappen, organisaties, levensstijl, filosofie...)
- Bedrijf permacultuur: Voor het integraal duurzaam maken van bedrijven (op vlak van de activiteit en het welzijn van de werknemers)
Hoe gaat u hiermee verder?
Veel particulieren willen een permacultuur systeem voor hun woning en tuin om ecologisch te wonen, meer zelfvoorzienend te zijn en om meer veerkracht te hebben in de toekomst. De permacultuur designer maakt het ontwerp samen met de projectdragers.
Permacultuur kan worden toegepast in alle beroepen. Iedereen kan en mag permacultuur studeren. Eerst volgt men een PDC, waar er liefst ook over sociale permacultuur wordt geleerd. Nadien gaat men zelf de beroepsspecifieke domeinen studeren en de ethiek en principes toepassen.
De verschillende manieren om over permacultuur te leren zijn:
- Boeken over de drie hoofd thema's
- Permacultuur introductie volgen
- PDC (permaculture design course)
- APDC (advanced PDC)
- Online cursussen
- Boeken over de individuele studiedomeinen
- Artikels en video's
Permacultuur wordt niet officieel gegeven aan universiteiten omdat het onder andere te veel studiedomeinen omvat en zodat het door zo veel mogelijk mensen, zo snel mogelijk geleerd kan worden. Hierdoor kan het ook snel en makkelijk evolueren.
Verbetering bij 3:35 "de 10 extra ontwerpprincipes", laatste punt: Alles tuiniert
Persoonlijke noot:
Voor mij is het sinds 2015 duidelijk: na alle boeken en documentaires die ik heb gezien en van alle wetenschappelijke en politieke projecten die bezig zijn... Het enige bewezen samenlevingsmodel die de mensheid op de lange termijn en op een veilige en comfortabele manier zal kunnen doen (over)leven, is een samenleving gemaakt uit Permacultuur systemen. Bijna alle andere alternatieven nemen niet genoeg disciplines in acht of wedden al 50 jaar dat er ooit een miraculeuze technologie gevonden zal worden. Daardoor zijn ze gevaarlijk en te geriskeerd.
In elk geval maken Permacultuur designers al bijna 50 jaar succesvolle sites die aangenaam zijn om te leven en te werken. Plekken die lijken op een tuin van eden en die meer energie en CO2 opslagen dan verbruiken. Systemen die water zuiveren en stockeren, systemen die een overvloed geven aan gezonde voedingsmiddelen en die erbovenop, de bodem, de biodiversiteit en de natuur in al haar vormen herstelt en terug een waardige plaats geeft. Want we maken als mens, deel uit van de natuur op aarde. Zonder haar zijn we niets. Met haar, kunnen we nog lang en gelukkig leven.
Meer informatie over permacultuur in het artikel Wat is permacultuur echt?
Overweegt je een
permacultuur of ecologisch project te
creëren?
Contacteer
ons
voor een design/ontwerp, advies, aanleg…
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om de komende artikels gratis te krijgen en volg me op sociale media.
Boeiende content gegarandeerd!
Auteur: Anatole Franck
Share content


