Pro's en overheid

Wanneer is permacultuur design iets voor u?

Permacultuur design is oorspronkelijk ontwikkeld voor het duurzaam beheren en herstellen van grote landschappen. Zeer snel werd het bekend bij de particulier die de praktische aanpak ook zelf kon toepassen.


Vandaag wordt de ontwerpmethodiek van Permacutluur nog altijd gebruikt om wereldwijd landschappen te herstellen, landbouw activiteiten te verduurzamen en de twee te combineren.


De troef van permacultuur design is om de werking van de natuur te observeren en te denken zoals de natuur werkt: in (eco)systemen. Maar ook op voorhand te plannen voor de toekomst. De permacultuur designer gebruikt bestaande technieken en past ze enkel toe als ze geschikt zijn voor de context.

Verschillende technieken die we kunnen gebruiken:

  • Keyline design
  • No-till technieken
  • Argoforestry
  • Aquacultuur
  • Rotatiebegrazing
  • Polycultuur, inclusief voedselbossen
  • Intensieve groenteteelt
  • ...
Een met gras begroeide heuvel met paden erdoorheen

Een Permacultuur designer moet pragmatisch denken: Hoe kan de activiteit vandaag rendabel zijn en morgen kunnen voortbestaan in een veranderend klimaat en een onvoorspelbare economie en politiek? En ook: Hoe zorgen we ervoor dat het project op lang termijn meer energie produceert, dan nodig is voor de aanleg en het onderhoud? Dit, in een ethiek die wilt dat zowel mens als de natuur ondersteund worden.


Een permacultuur project wil dus zowel duurzaam zijn als rendabel en ethisch zijn op de lange termijn. Bij Pereniah kunnen we advies geven en projecten ontwerpen voor landbouw activiteiten, het beheer van water in landschappen, parken, privé en publieke domeinen... voor grote projecten verplaatsen we ons in heel Europa.

Diensten

voor landbouwers, ondernemingen en de overheid

1. Studies

Uitgebreide terreinstudie, aan de hand van observatie en analyse van het terrein en bestaande data. Onderwerpen die aan bod komen: Regio en omgevingsinvloeden, macro en microklimaten, bodem en geologie, topologie, water op en rondom het terrein, fauna en flora... Sterke en zwakke punten of degradatie symptomen worden aangekaart en verbeteringspisten worden gegeven. In het geval van een ontwerp worden ook drone kaarten gemaakt.

2. Project definitie

Samen definiëren we het project concreet en maken we een langetermijnvisie aan de hand van onze eigen versie van de Holistic decision making framework: The New Universal Decision-making Framework. Daarmee kan onder andere een marktstudie begonnen worden.

3. Voorontwerp

Een voorontwerp wordt gemaakt om de basis te leggen van het project, verschillende mogelijkheden te exploreren en te kunnen nagaan wat de wettelijke, technische of budgettaire hindernissen zijn.

4. Design

Een Permacultuur design wordt gemaakt met alle nodige details. Het is een soort masterplan dat eventueel aangepast moet worden afhankelijk van hoe het landschap reageert ten opzichte van de ingrepen die we er doen.

5. Coordinatie van de uitvoering

Een stapsgewijze coördinatie is belangrijk om een goed resultaat te verkrijgen. We zoeken de gepaste aannemers en werken nauw samen voor een correcte uitvoering van de werken.

6. Begeleiding

Het project kan na de aanleg begeleid en geëvalueerde worden om na te zien of er aanpassingen nodig zijn om de productie en de ecologische impact te optimaliseren.

Laten we kennis maken of vraag een eerste consultatie aan.

Contact >>

Contactformulier

Klaar om uw project waar te maken? Ik ben graag uw sparringpartner! Contacteer ons voor een verkennend gesprek.

Neem contact met ons op